Vier op de tien Nederlanders vindt zijn werk niet zinvol.
Dat bleek een tijd geleden uit een onderzoek van Intermediair en Schouten & Nelissen onder zo’n 1900 werknemers.
Heftig, maar het bevestigt alleen maar het beeld dat ik al jaren zie in de honderden gesprekken met onze coachees.
De term “bullshitbaan” komt van de Amerikaanse antropoloog David Graeber en je hoort ’m nu steeds vaker in de media. Dit komt mede door het laatste boek van Rutger Bregman (auteur van onder andere De meeste mensen deugen), getiteld Morele Ambitie: Stop met het verspillen van je talent en maak werk van je idealen. (Leestip!)
Hoe weet je of je zelf zo’n bullshitbaan hebt?
Graeber definieerde een bullshitbaan als “een vorm van betaald werk dat zo volkomen zinloos, onnodig en laakbaar is dat zelfs de medewerker die het werk uitvoert het bestaan niet kan rechtvaardigen.”
Maar ja…
Iemand met zo’n bullshitbaan is meestal toch afhankelijk van zijn inkomen. Dus wat gebeurt er dan?
Mensen gaan zelf allerlei redenen bedenken waarom hun werk toch wél te rechtvaardigen is.
Het lijkt me ook geen lekker gevoel om te weten dat je werk eigenlijk compleet zinloos is, dus je moet je rechtvaardiging om er te blijven zitten ergens vandaan halen.
En je wilt in je omgeving natuurlijk ook niet bekend staan als iemand met nutteloos werk dat niets bijdraagt…
Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf bepalen of hij zijn werk zinvol vindt denk ik. Als jij gelukkig bent en vindt dat je iets bijdraagt, dan maakt het natuurlijk geen bal uit wat anderen daarvan vinden.
Heb jij zo’n bullshitbaan?
Maar hoor je bij die 40% die denkt ‘wat draag ik hier in hemelsnaam bij?’
Dan is het misschien goed om vroeg of laat stil te staan bij je eigen waarden, drijfveren en toekomstvisie. Vrijwel elke vijftiger en zestiger die ik spreek, geeft aan al veel te lang gewacht te hebben en had veel eerder een switch willen maken.
Dus ben je een twintiger, dertiger of veertiger? Wacht niet te lang. Het kost je alleen maar meer energie en levensgeluk. Tijd die je wacht is weg en komt nooit meer terug.
Of zoals een van mijn coaches ooit zei: “Als je toch al weet dat er uiteindelijk iets moet veranderen, kun je het net zo goed nu meteen doen. Het juiste moment komt toch nooit.”
Verspil je talenten niet aan dingen waar uiteindelijk niemand iets aan heeft. Je wordt er zelf niet gelukkig van en er zijn meer dan zat plekken om je talenten in te zetten voor een betere wereld (en je eigen welzijn).
De eerste stap is stoppen met jezelf identificeren met je CV, je opleiding en werkverleden.
Wie ben je en wat wil je écht als je die eens helemaal los laat?
ps: Wil je hulp? Start dan net als meer dan 1000 anderen met het leukste loopbaantraject van Nederland, of een CarrièreBoost als je geen heel traject nodig denkt te hebben