Verborgen Burn-Out: 4 Miljoen Nederlanders

3 juni 2024

Volgens het Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) zijn er in Nederland 4 miljoen verborgen burn-outs.


Ik spreek bijna wekelijks mensen die niet eens door hebben dat ze in een burn-out zitten, of dat die eraan zit te komen.


Heb je geregeld moeite met gefocust blijven? Word je regelmatig wakker met de gedachte dat je er vandaag geen zin in hebt? Denk je vaak na over je toekomst op werkvlak? Is je hoofd vaak druk en kun je daardoor niet echt aanwezig zijn in het nu? Voel je je minder vaak echt gelukkig en blij?


Grote kans dat je dan bij die 4 miljoen zit…

We zijn niet blij met ons werk


Waar het in de praktijk op neerkomt: Nederlanders doen massaal werk waar ze niet blij van worden.
Maar dat noemen we in onze samenleving ‘normaal’.


We praten het constant goed voor onszelf, want tja, je moet toch gewoon werken?


We laten ons leiden door de zekerheid van dat beetje geld op de bankrekening aan het eind van de maand en met gedachten als ‘ik moet gewoon blij zijn met wat ik heb’.


Op een gegeven moment zetten we zelfs ons gevoel uit. Dan is het gewoon doorgaan, dag in dag uit in diezelfde rol, zonder de emoties te voelen die we daadwerkelijk onder de oppervlakte ervaren.


We stoppen alles weg, redeneren alles weg en worden robots die hun dagelijkse taken op de automatische piloot uitvoeren.

“Want er moet toch brood op de plank….”


En wanneer je je dan bewust wordt van dit patroon en je weer eens echt gaat voelen in je lijf en de stilte opzoekt. Dan is er een grote kans dat je overweldigd wordt. Al die maanden of jarenlang opgekropte, gevangen gehouden emoties willen eruit.


Die frustratie, het verdriet, de angst en noem maar op…


Het is belangrijk dat je het durft te voelen, dat je je weer mens voelt.


Iemand met emoties, hoe intens en ongemakkelijk ze ook zijn.


Het bewust worden van hoe je eigenlijk bezig bent. De acceptatie ervan. Het echt gaan doorvoelen van je emoties in plaats van ze wegstoppen en alles wegredeneren.


Dat zijn stappen op jouw pad naar vrijheid.


Om weer te kunnen zijn wie je echt wilt zijn.


Iemand die:

  • ‘s Ochtends energiek en blij wakker wordt
  • Zin heeft in de dag
  • Helemaal in het nu leeft
  • Zijn lijf en emoties voelt. En die durft te uiten
  • Diepe verbinding voelt met de mensen om hem heen in plaats van leegloopt op sociale contacten
  • Voldoening en energie haalt uit zijn werk
  • Zich van binnen helemaal vrij voelt, ook al zijn er aan de buitenkant verantwoordelijkheden en verplichtingen

Een voortdurend leerproces


Ook voor mij is het een proces dat nooit stopt.


Ik heb werk waar ik ontzettend blij van wordt. Waar ik samen met mijn team een enorme impact mee maak in het leven van anderen en waar ik goed mee verdien.


Maar het innerlijke proces. Het doorleven en doorvoelen van emoties en het verwerken van het verleden, dat is iets waar ik zelf ook voortdurend mee bezig ben en wat niet gemakkelijk is.


Vroeger was ik me helemaal niet bewust van het ‘trauma’ dat in me zit. Want ik had, zo dacht ik, een hele goede jeugd en opvoeding. Maar een kind heeft niet veel nodig om zich afgewezen, ongewild of alleen te voelen.


Daarnaast mochten we vroeger niet huilen en niet boos zijn. Allemaal wegstoppen die emoties.
Maar onder de oppervlakte borrelen ze nog steeds in ons.


Iedereen heeft trauma van vroeger. Je hebt alleen mensen die dat beseffen en er iets aan willen doen en de mensen die er niet naar willen kijken.


Je passie vinden op werkvlak lukt alleen goed wanneer je eerlijk naar jezelf durft te kijken en gaat ontdekken wie je werkelijk bent.


Werk dat je doet dient aan te sluiten bij wie je werkelijk bent. Niet bij een verhaal dat je jezelf de afgelopen 30 jaar verteld hebt.


Dat is waarom de methodiek die we gebruiken bij Het Passie Profiel zo succesvol is. Het gaat om jou als persoon. Worden wie je werkelijk bent, zodat je kunt gaan doen waar je voor bestemd bent.


Op een praktische manier, stap voor stap en naar een concreet resultaat toe.


Ik wens jou de vrijheid om helemaal jezelf te mogen zijn en je ‘echte ik’ te laten zien aan de wereld. Zonder masker of muur om je heen.


ps: Wacht ook niet langer en boek een vrijblijvend oriëntatiegesprek(digitaal) voor een Passie Profiel traject. In 3 maanden vind je niet alleen je échte passie en concreet profiel voor je toekomstige baan (of ondernemersidee!) inclusief actieplan, maar maak je ook een innerlijke transformatie door naar iemand die zijn twijfel achter zich laat en vol vertrouwen aan de slag gaat.

Over het Passie Profiel

Het Passie Profiel is een moderne combinatie van holistische en traditionele loopbaanbegeleiding die nieuwsgierige en gedreven professionals met carrièretwijfels helpt om op een eigenzinnige manier te ontdekken waar ze écht blij van worden en bewuste keuzes te gaan maken zodat ze hun inkomen kunnen gaan verdienen met werk dat past bij wie ze werkelijk zijn.

Lees meer