Zo Ontdek je je Passie

24 juni 2024

Wat is passie?

Passie is een diepgeworteld gevoel. Het is een innerlijke vuur, een brandend verlangen naar een specifieke taak of richting, waarbij je voelt dat dit jouw roeping is.

In de volksmond betekent passie vaak simpelweg enthousiasme voor iets, maar de oorsprong van het woord gaat dieper. Het komt van het Latijnse woord ‘passio’, wat ‘lijden’ betekent. Dit verwijst naar het lijdensverhaal van Christus en impliceert dat passie eigenlijk ‘lijden voor een groter doel’ betekent.

Voor mij is passie geen tastbaar iets. Het is een gevoel, een emotie die in je zit. Passie voel je voor iets; het is wat je hart sneller doet kloppen.

Wat is mijn passie?

Veel mensen stellen zich de vraag: “Wat is mijn passie?”, vooral degenen die al een succesvolle carrière hebben gehad of verschillende banen hebben geprobeerd zonder echt hun roeping te vinden. Dit komt vaak voor bij mensen die vastlopen in hun werk en er geen plezier meer aan beleven.

Op een gegeven moment, meestal tussen de 35 en 50 jaar, komt er een moment van reflectie. Je voelt dat je leven doelloos voortkabbelt en begint te twijfelen of dit het wel is. Je kijkt in de spiegel en vraagt jezelf af: “Waar ben ik mee bezig?”

Dat werk dat je ooit met hart en ziel deed, doet je nu niets meer. In de spiegel zie je iemand die verdwaald is in het leven. Maar kan het anders? Wat dan? En hoe dan?

Het is tijd om na te denken over wat je nog wilt worden.

Passie of Jouw Unieke Bijdrage

Je passie vinden is eigenlijk het ontdekken van jouw unieke bijdrage aan de wereld. In plaats van je af te vragen “Wat is mijn passie?” of “Hoe vind ik mijn passie?”, kun je beter vragen: “Wat is mijn unieke bijdrage aan de wereld?” Het gaat erom wat jij kunt doen om de wereld een betere plek te maken.

Dit hoeft niet iets groots te zijn. Jouw unieke bijdrage kan alles zijn waarmee jij een probleem oplost of aan een behoefte voldoet, hoe klein ook.

Waarom je passie vinden?

Onderzoek toont aan dat mensen op hun sterfbed het meest trots zijn op wat ze hebben bijgedragen in hun leven. Dit geeft hun leven betekenis. Veel mensen hebben echter spijt dat ze zich hebben laten leiden door angst en niet hun eigen passies hebben durven volgen.

Passie en werk

Je kunt gelukkig worden van werk dat niet je unieke bijdrage is, maar dat geluk is vaak kortstondig. Uiteindelijk blijf je zoeken naar voldoening en het gevoel dat je echt op je plek bent. Werken is in essentie bijdragen, een probleem oplossen of aan een behoefte voldoen, waarvoor je een inkomen ontvangt.

Passie vinden in 4 stappen

Hoe kun je je Passie vinden?

1. Ontdek je unieke talenten en vaardigheden

Maak een lijst van alles wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Dit kunnen ook hobby’s zijn.

2. Bepaal aan wie je je bijdrage levert

Met welk soort mensen en/of organisaties werk je graag samen? Wie wil je helpen? Visualiseer deze persoon (en eventueel organisatie) en maak een kort profiel.

3. Welk probleem of uitdaging los je op?

Denk na over de problemen, uitdagingen en behoeften van de persoon/organisatie die je in de vorige stap hebt beschreven. Wat houdt hen ’s nachts wakker? Wat zijn hun dromen?

4. Hoe los je het probleem op?

Brainstorm over hoe je met jouw talenten en vaardigheden het probleem kunt oplossen. Laat de vraag ‘hoe verdien ik hier geld mee?’ even los.

De waarheid over het leven van je passie

Het leven van je passie voelt in het begin vaak vreemd en onbekend. Het is normaal om twijfels te hebben. Passie groeit echter wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat en steeds meer bewijs verzamelt dat je hier echt goed in bent en gelukkig van wordt.

Je passie volgen met deze 5 tips

1. Onderzoek wat jou beweegt

Je passie moet aansluiten bij wie je bent als mens. Wat zijn je kernwaarden en drijfveren?

2. Kijk naar wat je leuk vindt

Welke activiteiten laten de tijd snel voorbij gaan? Waar word je enthousiast van?

3. Blijf bij jezelf en luister niet teveel naar anderen

De antwoorden zitten in jou. Luister naar je gevoel en je hart.

4. Laat het ‘hoe’ los en focus op het ‘wat’

Durf te kiezen voor je echte passie zonder je direct zorgen te maken over hoe je er geld mee kunt verdienen. Meestal is er zoveel meer mogelijk dan je denkt, als je er maar ergens begint en de tijd neemt om te onderzoeken.

5. Zorg voor een goede balans tussen je identiteit, passie en ideale leven

Je werk en passie moeten in dienst staan van je ideale leven. Je leeft immers niet om alleen maar te werken, toch?

ps: Check het aanbod in het menu om te starten met je eigen Passie Profiel traject!

Over het Passie Profiel

Het Passie Profiel is een moderne combinatie van holistische en traditionele loopbaanbegeleiding die nieuwsgierige en gedreven professionals met carrièretwijfels helpt om op een eigenzinnige manier te ontdekken waar ze écht blij van worden en bewuste keuzes te gaan maken zodat ze hun inkomen kunnen gaan verdienen met werk dat past bij wie ze werkelijk zijn.

Lees meer